centrum voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is …

TERUGBLIK ACTIVITEITEN 2017 JULI - DECEMBER

(door op de foto's te klikken kunt u ze vergroten) 

29 december: WANDELING KERSTSTALLENDORP SCHIMMERT.

In de morgenuren voor de laatste wandeling van het jaar 2017 was het weer zonnig. Maar dit veranderde drastisch vanaf 13.00 uur. Regen, natte sneeuw en veel wind! Desondanks stonden er om 13.30 uur 11 wandelaars bij de kerk, die samen met de Jo Wierts het kerststallendorp Schimmert wilden bekijken. Achter heel wat ramen en deuren in ‘kerstdorp’ Schimmert zijn in deze tijd de meest uiteenlopende kerstkribben te zien. Met als middelpunt de indrukwekkende verzameling kerststallen of taferelen van pastoor van Os in de kerk, aangevuld door kunstenaars en vertederende kerststalletjes van kinderen. Een van de vrijwilligers leidde ons rond en voorzag elk voorwerp van de benodigde toelichting. Vragen werden deskundig beantwoord! Na drie kwartier werd besloten de wandeling door het dorp te starten. En toen ging het weer ons parten spelen: regen, sneeuw, ijzige koude wind. Toch gingen we dapper op weg. Al snel met wat twijfel. Toen we bij het Zorgproject Boerderijmuseum Schimmert de kerststalletjes bewonderden en hoorden: ’Kom toch binnen, hier is het warm en droog en we hebben koffie’.  De koffie was er warm, het personeel/clientèle hartverwarmend, de collectie van het museum voor vrijwel iedereen een hernieuwde kennismaking met “vroeger”, en het weer werd niet beter! Dus zijn we daar maar gebleven.  Voor Jo was het de 1e keer dat een wandeling niet afgemaakt werd

Maar één ding was duidelijk. We hadden heel veel mooie kerststallen gezien én in de sfeer van kerstmis een warme ontvangst ervaren toen we koud en nat waren. 

Om 15.45 uur werd de kortste “wandeling” van 2017 beëindigd.  

15 december: KERSTLUNCH

Sommige dingen kun je moeilijk beschrijven. Sfeer bijvoorbeeld. De sfeer tijdens de kerstlunch was heel bijzonder: vrolijk en intiem, feestelijk en ingetogen. Een feestelijk versierde zaal, fraai gedekte tafels met veel kaarsen, blije mensen en een fantastische maaltijd. Paul van Loo verraste ons nu eens met Limburgse liedjes, melancholiek en nostalgisch, en dan weer met songs van Leonard Cohen. Rob Pauls gaf ons in twee overwegingen stof tot nadenken, afgesloten met gedichten van Gabriel Smid en Ida Gerhard.

Aan het eind van de middag weerklonk een langdurig en hartelijk applaus voor Orma, die alle heerlijkheden zelf bereid had.

Een middag waar we lang op kunnen teren. 

7 december: SAMEN ETEN & SAMEN KIJKEN: DEUX JOURS, UNE NUIT

Ook vandaag schoof weer een groot gezelschap aan tafel, om eerst samen te eten en vervolgens een film te bekijken. Men genoot van het voedsel en elkaars gezelschap dat allebei in ruime mate voorhanden was. Na de geanimeerde maaltijd leidde Nelleke de film kort in. Deux Jours Une Nuit gaat over het maken van keuzes, het afwegen van belangen (die van jezelf en van anderen), over afhankelijk zijn, het nemen van initiatief en uiteindelijk de regie nemen over je eigen leven. Veel stof om over na te praten wat dan ook uitgebreid gebeurde onder het genot van een kop koffie of thee. Het was weer een mooie middag!

29 november: LUTHER IN ZIJN TIJD, EEN REIS NAAR 1517

Vanmiddag was dr. Rohling weer onze spreker in het zaaltje van de kerk in Nieuwenhagerheide. In het kader van het Luther-jaar sprak hij over een aantal belangrijke gebeurtenissen die in die 1517 gelijktijdig plaatsvonden in het jaar dat Luther zijn stellingen ophing. Deze gelijktijdige gebeurtenissen vormden samen een scharnierpunt in de geschiedenis van Europa en de wereld.

Hij noemde Erasmus’ boek: Quereia Pacis, waarin deze zich beklaagt over het opkomend nationalisme, over het feit dat ‘fransen de vijanden zijn van de duitsers, alleen omdat de een fransman en de ander duitser is’ , en oproept tot eenheid omdat die alleen tot vrede kan leiden.

Hij besprak ook het boek van Copernicus die voor het eerst aangaf dat geldwaarde een ander begrip was geworden. Dat er een onderscheid was ontstaan tussen waarde en waardering van goederen en betaalmiddelen. Hij legde de grondslag voor het begrip ‘economie als wetenschap’ en waarschuwde tegen de gevaren van de economisering van de samenleving.

En de derde belangrijke gebeurtenis was de ontmoeting met de cultuur van de Inca’s en de Azteken en de vreselijke gevolgen daarvan. Enerzijds omdat dat het leven van vele miljoenen oorspronkelijke Zuid-Amerikanen kostte door overgebrachte ziektes, maar anderzijds omdat daar de Europese cultuur, voor het eerst, een gevoel van superioriteit ontwikkelde ten opzichte van een ‘vreemde cultuur’.  

In Europa zelf speelde ontdekking van de boekdrukkunst een grote rol in de verspreiding van het gedachtengoed van Luther. Onder meer de angst die een belangrijk gegeven was in deze late middeleeuwen, angst voor de machthebbers, voor de dood en voor de eeuwige dood, zorgde voor een vruchtbare voedingsbodem voor de ideeën van Luther. Zijn vijf sola’s gaven de mensen de vrijheid van een persoonlijk geloof, maar ook de verantwoordelijkheid die daarbij hoort.

Dr. Rohling maakte goed duidelijk dat al deze zaken met elkaar verband hielden en ons wereldbeeld tot op de dag vandaag beïnvloed hebben en nog altijd actueel zijn. Hij benoemde de scheiding van Kerk en staat als een van de belangrijke verdiensten van de Reformatie.

De aanwezigen luisterden geboeid naar het verhaal en er waren veel vragen achteraf. Orma had voor Sinterklaas versnaperingen gezorgd. Een boeiende middag. 

21 november: VAN PAUSELIJKE MACHT NAAR EEN BIJBEL VAN IEDEREEN

Van reformatie naar revolutie. Dat is een heel korte samenvatting van de boeiende lezing van Constance van Putten. Hebben we tot nu toe Luther leren kennen als theoloog en hervormer, “de diepte in”, zo gingen we vanavond de breedte in. Een schets van de maatschappelijke-culturele-economische toestand in de 15 e en 16 e eeuw. Onthullend. Terwijl Luther in de Wartburg aan zijn Bijbelvertaling werkte brak in Europa de hel los. En Luther wist van niets. Het was alsof op alle fronten alle frustraties er in één keer uitkwamen: boerenopstand, beeldenstorm, alle staatjes met elkaar in oorlog. We mogen blij zijn met het Europa van nu!

Kortom, een leerzame en boeiende avond. 

17 november: WANDELING SLEEDOORN PLUKKEN

Op 17 november wandelden we met ca. 20 mensen met Jo Wierts in de omgeving van Eys. De bedoeling was om sleedoornpruimpjes te zoeken. Dat ging niet door: het heeft laat in het voorjaar nog gevroren, dus we vonden niets! Oorspronkelijk was aan Jo gemeld dat je niet mocht plukken, maar het bleek dat we voor eigen gebruik in het klein wel zouden mogen plukken. Voor de wandeling konden we ook de Agatha kerk in Eys bezichtigen, omdat er iemand in de tuin aan het werken was. Bijzonder mooie kleine kerk, beroemd om zijn jaarlijkse uitvoering van de Krönungsmesse van Mozart, vooral vanwege de goede akoestiek. We bewonderden glas in lood ramen van Havenith. Daarna was het uitstekend wandelweer met veel zon. We liepen door het prachtige heel afwisselende Limburgse landschap, heuvel af en heuvel op. De bomen stonden nog in hun mooiste najaarskleuren te pronken en er waren schitterende vergezichten. Zogezegd: geen sleedoornpruim te vinden. Orma had een vooruitziende blik gehad: ze had voor deze wandeling een fles sleedoornlikeur uit Málaga meegenomen, waar we op het einde van de wandeling van konden proeven; een heerlijk opkikkertje! Uiteindelijk nog een gezellig samenzijn in de Eyserhof. 

16 november: BEZOEK AAN MOEDERCENTRUM DE HEKSENKETEL

Met een klein groepje mensen waren we voor de 2e keer te gast bij ‘de Heksenketel’. Met de andere aanwezigen genoten we van een prima lunch met verse zelfgemaakte gerechten.

Nicole Moutarde, coördinator, gaf ons daarna een rondleiding door de ruimtes die gebruikt worden door de Heksenketel. Een winkel met 2 e hands kleding, de ruimte voor de kindercrèche, een grote ruimte waarin, bewegingscursussen, als Chinees dansen en yoga gegeven worden, een administratieve ruimte en een zaaltje waarin o.a de maandelijkse wereldlunch en de kerstviering plaatsvinden.

Veel van de aanwezigen vrijwilligers kwamen zelf binnen in een fase waarin ze ondersteuning konden gebruiken en doen dat nu bij anderen. Zo is het echte een centrum binnen de wijk voor mensen uit de wijk, met veel hartelijke zorg voor elkaar.

Esmeralda Thieman bood weer een workshop aan: dit keer het maken van een collage, uiteindelijk naar vrije keuze van de aanwezigen: het werden heel verschillende producten: sommige naar een voorbeeld en andere geheel naar eigen vrije expressie.

Jammer dat niet meer mensen kozen voor deze middag. De deelnemers vonden het heel waardevol: vooral de ontmoeting met de aanwezigen in het centrum.

Toevallig kwam Karin van Doormaal binnen. Zij verzorgde voorheen vele jaren de administratie van De drie ringen en heeft een bestuursfunctie bij De Heksenketel

9 november 2017: INFORMATIEAVOND OVER TAIZÉ

In mei volgend jaar gaan we naar Taizé en vanavond waren we met de 8 reisgenoten bij elkaar om, onder het genot van een hapje en een slokje, informatie uit te wisselen over de Communauté van Taizé. Over de stichter Roger Schutz, het ontstaan ruim 68 jaar geleden, de ontwikkeling, de boodschap en de nog altijd springlevende vorm van kerk-zijn. Tienduizenden jonge mensen van over de hele wereld vinden jaarlijks de weg naar deze heuvel in de Zuid-Bourgogne en komend voorjaar gaan we dat een aantal dagen van dichtbij meemaken. Het was een gezellige, geanimeerde, verrassende en informatieve avond.

7 november 2017: CHRISTENDOM AAN DE WIEG VAN HET ANTISEMITISME 

Het was fijn Dr. van Rens weer in ons midden te hebben: erudiet, bescheiden, bevlogen, mild. Over christendom en het antisemitisme.

Het begon allemaal aan het einde van de eerste eeuw met het anti-judaïsme: verzet tegen de joodse godsdienst. Toen kwam het antisemitisme: verzet tegen het joodse volk als zodanig. En tenslotte de Holocaust, waarvoor meer oorzaken zijn aan te wijzen dan alleen het antisemitisme. Enige discussie ontstond over paus Pius II: een goed mens die de verkeerde keuzes maakte.

Ook het verzet kwam aan de orde, van kerken en gelovigen. Wat opvalt is dat het verzet vooral opkwam in enclaves: de katholieken in Friesland, de protestanten in Limburg.

Het is ondoenlijk om hier alles samen te vatten. Laten we ons alvast verheugen op volgend jaar, als Dr. van Rens komt spreken over Sinti en Roma. 

2 november 2017: SAMEN ETEN & SAMEN KIJKEN: BEFORE THE FLOOD

De tafels waren weer rijk gevuld en de mensen stroomden binnen. Het was een gezellige en lekkere lunch die door een aantal enthousiaste vrijwilligers prima verzorgd werd. Daarna keken we naar de film: Before the flood, een documentaire over de gevolgen van de klimaatverandering. De film begon met het drieluik van Jeroen Bosch waarop het paradijs, de tuin der lusten en de hel te zien zijn. Een afbeelding daarvan hing boven de wieg van Leonardo Dicaprio die in opdracht van National Geographic deze indrukwekkende documentaire maakte. Het waren prachtige, maar soms ook vreselijke beelden. Het eind was positief: wij kunnen er zelf veel aan doen! Doe de voetafdruktest en kijk waar jij kunt beginnen! De opwarming van de aarde valt te stoppen! Na een kop koffie en een geanimeerd nagesprek gingen we weer huiswaarts.

27 oktober 2017: BLOEMBINDEN ROND ALLERZIELEN

Inmiddels traditiegetrouw, kwamen we een middag bij elkaar om, onder leiding van Trudy Geeraets, een bloemwerk te maken voor Allerzielen. We spraken over de vroeghistorische oorsprong van dit Kerkelijk feest dat zijn wortels heeft in de oude natuurgodsdiensten. In deze oude tijden geloofde men dat in deze donkere tijd van het jaar bij een bepaalde maanstand de sluier tussen de aardse en de geestenwereld zo dun was dat men contact kon maken met de geesten van de dierbaren die waren overleden. In het stuk werd deze transparante sluier verbeeld door een open afscheiding rondom het bloemwerk. Het was een inspirerende, gezellige en spirituele middag!

25 oktober 2017: FILOSOFEREN OVER GOD

Begonnen werd met de vraag wat wij denken bij het woord God. Daar kwamen verrassende antwoorden uit, want de Almachtige God, de God buiten ons, was verdwenen. Dat noemde René van der Rijst dan ook de oude God. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw wordt gezocht naar nieuwe woorden en betekenissen van God, de nieuwe god. Religie blijkt niet te verdampen. Mensen blijven op zoek naar verklaringen en betekenissen voor dat wat ze niet kunnen duiden of begrijpen.

Een aantal filosofen dat in gesprek wil gaan met het christendom om te zoeken om opnieuw haar betekenis te doordenken, werd door René belicht. Dat gaf vragen en er ontstonden gesprekken met elkaar en met de inleider. We probeerden nieuwe woorden te vinden voor oude begrippen. Die zijn nodig als we willen blijven vieren, samenkomen, bidden, rituelen vorm geven en elkaar verhalen vertellen die voor ons van belang zijn. 

17 oktober 2017: VORMEN VAN KERK-ZIJN

Velen denken bij het woord kerk al snel aan vergrijzing en leegloop. Maar dat is maar een deel van de werkelijkheid. Het christendom groeit wereldwijd met meer dan 80.000 mensen per dag! Vooral op het zuidelijk halfrond. Maar ook in Nederland zijn er initiatieven en kerken die groei laten zien. Dat zijn met name de Pinksterkerken en Migrantenkerken, maar ook een aantal vrijzinnige initiatieven en wat groepen in de biblebelt. Die groeigroepen zijn vaak niet zichtbaar. Migrantenkerken zitten door gebrek aan geld vaak in parkeergarages of aftandse gebouwtjes. En Pop-Up-Kerken, internetkerken of een kerk in de kroeg, zie je ook niet zo snel als je door een nieuwbouwwijk wandelt.  Er is meer dan we zien en wat opvalt, is dat met name die laatste projecten veel jonge mensen tussen de 20 en 40 trekken! Zij hebben behoefte aan gesprekken rond zingeving. En dat stemt hoopvol! 

11 oktober 2017: GELOVEN ANNO NU

Voor een geboeid en betrokken gehoor van 19 mensen gaf Huub Schumacher een lezing aan de hand van het boek van zijn hand: ‘God wat ben je veranderd’.

Belangrijk beginpunt was de manier waarop je over het bestaan van God spreekt. Doe je dat met verstandelijke bewijzen dan kom je er niet: dat kun je zo niet weten. Belangrijk was, naast de verstandelijke kant, dat de emotionele, gevoelsmatige kant het mogelijk maakt om te zeggen: weten kan ik het niet maar ik geloof dat God te vinden is in wat er tussen mensen of met je zelf gebeurt. Het gevoel er te mogen zijn is een basaal gevoel dat hierbij ter sprake komt: zonder dat gevoel heb je geen vaste grond onder je voeten. Met dat gevoel straal je naar de ander iets uit als: jij wordt door mij gezien. Je opent je voor de ander. Dat is wat je in dit geloven Gods aanwezigheid kunt noemen. Dat soort verhalen vind je als schilderijtjes, mozaïeken in de bijbel terug. Over de mens Jezus wordt door de evangelieschrijvers verteld, niet zozeer als een levensverhaal maar als momenten waarop hij liet zien wat het inhoudt met je medemens in contact te zijn. Waar het gaat over liefde en vertrouwen.  

Sinds de verlichting wordt alles beredeneerd en is er weinig vertrouwen in emoties en gevoel: dat is een groot gemis. Het is ook in de bestuurlijke kant van de (RK) kerk terug te vinden. Veel mensen struikelen daarover.

Huub Schumacher vertelde op een boeiende, gepassioneerde manier. Na de pauze werd de mogelijkheid om vragen te stellen goed benut: er was ruimte voor opmerkingen, eigen beleving en vragen. Op het einde kwam een vraag over bidden: een veel te groot onderwerp: desgevraagd komt hij daarvoor graag nog een avond terug.

We werden weer gastvrij in Wijnandsrade ontvangen. Annemie Ekelhof had voor iets lekkers bij de koffie/thee gezorgd. 

6 oktober 2017: WANDELING: PEREN OP HET PLATEAU

Vrijdag 6 oktober wandelden we met een groep van 20 mensen in de omgeving van Eckelrade. Jo vertelde op zijn bekende manier over het dorp, de kerk en de bezienswaardigheden. Daarna op weg. Op een paar druppels na profiteerden we van goed weer. We wandelden door een prachtig, nog ongerept Zuid Limburgs gebied: oude hoogstam boomgaarden waar de peren, het motto van de wandeling, al geplukt waren. Maar ook de oude bomen waren mooi om te naar kijken. Prachtige ‘op en neer’ wegen, deels in het Savelsbos. Een weggetje door de wei om de plassen te ontzien waar de geelbuikvuurpad broedt. Op het laatst van de wandeling volgde de beloofde steile klim, ieder op zijn eigen tempo. Vlak voor het dorp was er ook het door Jo beloofde stalletje met pompoenen, eigen gemaakte jam en legipont peren, een door Jo besproken oud hoogstam peren ras: heel sappige handperen. We rustten uit in het gezellige ‘trefpunt’.

5 oktober 2017: SAMEN ETEN & SAMEN KIJKEN: MANCHESTER BY THE SEA

Met een groep van maar liefst 34 tafelgenoten zijn we begonnen aan de cyclus 'Samen eten & Samen kijken', die we dit jaar zijn gestart samen met Buurt Initiatief op de Bossen in Eygelshoven. Na een heel gezellige en lekkere lunch die meteen al uitliep, bekeken we samen de aangrijpende film Manchester by the Sea. Een film over leven met rouw, die gelardeerd was met lichte, herkenbare elementen. We hadden dan ook zeker nog iets om over na te praten tijdens het afsluitende kopje koffie.

30 september 2017: VRIENDENMIDDAG  Kulterelle Schätze in Herzogerath’

Zaterdagmiddag 30 september waren 35 Vrienden van De drie ringen te gast in de Marienkirche en Burg Rode te Herzogenrath.

Gedurende het eerste deel van de middag bezochten we de St Marienkerk. We werden rondgeleid door mw. Scholtens die ook vrijwilligerswerk doet in Rolduc. Het was goed te merken dat ze dit vaker deed, want ze wist veel te vertellen over de kerk zelf, maar ook over de achtergrond en de symbolen bij bepaalde kunstwerken: bijvoorbeeld: de preekstoel waar de symboliek van de panelen goed werd uitgelegd. Hetzelfde gold voor het altaar en de glas in lood ramen. Als bijzonderheid vermeldde ze nog dat de huidige pastoor toch nog steeds de kerk vol wist te krijgen.

Na deze bezichtiging klommen we naar Burg Rode, waar(zelfgebakken) vla en koffie/thee klaar stonden. Een gezellig samenzijn en heel goed verzorgd! Vervolgens leidde mw. Scholtens ons door het kasteel en de kerker. Ook hier een schat aan informatie. Dit vooral over de burcht als gerechtshof en gevangenis in de tijd van de bokkenrijders. Met ‘veel kleur’ vertelde ze over de gemeenschap, de verdachtmakingen, de berechting en de uitvoering van meestal de doodstraf. Dat laatste op basis van de afgedwongen bekentenissen na een reeks gruwelijke folteringen.

De aanwezige vrienden waren heel tevreden en warempel scheen de zon nog even tijdens de thuisreis. Aangezien er maar een beperkt aantal bezoekers in de ruimten van het kasteel terecht kon, moesten we een maximum stellen aan de gasten, maar gelukkig konden alle vrienden die zich aanmeldden deelnemen en hoefden we niemand af te wijzen.  Kortom: het was een geslaagde vriendenmiddag. 

16 september 2017: FEESTELIJKE SEIZOENSOPENING

Zaterdagmiddag was onze Feestelijke Seizoensopening. En feestelijk was het! Veel oude bekenden, maar ook helemaal nieuwe mensen kwamen naar Wijnandsrade. Aangemeld en niet aangemeld... Er moesten stoelen bij!

Iedereen werd ontvangen met een kopje koffie of thee met iets lekkers. Na een welkom en toelichting op het nieuwe programma door Nelleke de Kruik, de voorzitter, volgden Kees Posthumus en Juul Beerda met kun muzikale voorstelling 'Kom naar voren', over 500 jaar Protestantisme. Kees zong en vertelde en Juul speelde er prachtig bij op zijn accordeon. De zaal lachte, zong mee en liet zich ontroeren. 

Ten slotte was er een drankje aan de bar en weer heerlijke hapjes van Orma de Graaf, de secretaris. Samen met de beheerders van het Gemeenschapshuis werd het een prachtige middag.


1 september 2017: WANDELING 'MEINWEG'

Vrijdagmiddag 1 september genoten 13 wandelaars van een heerlijke nazomermiddag in de prachtige entourage van de Meinweg bij Herkenbosch waar hei langzaam aan het uitbloeien was.

  • 170901 MEINWEG (4)
  • 170901 MEINWEG (8)
  • 170901 MEINWEG (5)
  • 170901 MEINWEG (9)
  • 170901 MEINWEG (6)
  • 170901 MEINWEG (10)

11 augustus 2017: 'WANDELING 'SCHIN OP GEUL'

Op vrijdagmiddag 11 augustus wandelden we weer onder leiding van Jo Wiertz, nu in de omgeving van Schin op Geul. Jo vertelde over de omgeving, vooral het landschap rond de Geul. Dit stroompje stond dan ook centraal tijdens het wandelen, prachtig meanderend door het rustige landschap, soms heel dichtbij, dan weer wat verder weg. Na elke bocht een nieuw uitzicht. In het 2e deel van de wandeling volgden we een traject langs het ‘miljoenenlijntje’. Op een drupje na bleef het droog met een aangename wandeltemperatuur. Onderweg weer wat wetenswaardigheden. Doordat een loper zonder goede schoenzool kwam te zitten, kwamen we wat versnipperd aan op het eindpunt maar het drankje achteraf herstelde de eenheid weer. Onderweg kwamen we ‘Frater Venantius’ in brons tegen en ja hoor ... we zeiden: ‘JA' tegen het leven!

14 juli 2017: WANDELING 'BOCHOLTZ'

Vrijdag 14 juli, ’le quatorze juillet’ wandelden we met Jo Wiertz in en rond Bochholz: de plaatselijk uitgezette veldkruisenwandeling. In zijn inleiding vertelde hij over de geïsoleerde ligging van Bochholz: aan drie zijden door Duits grondgebied omgeven en nog meer door de aanleg van de snelweg.

Bochholz ligt aan de oude Romeinse weg naar Aken. Er zijn daar resten van 4 monumentale boerderijen uit de 2e eeuw. Bij de vindplaats zijn paaltjes geplaatst met uitleg. De naam Bocholz is eigenlijk een oud Duits dialect woord voor beukenhout.

Hierna gingen we aan de wandel en zagen inderdaad veel veldkruisen, vaak oud en mooi, deels in de dorpskern, deels in het heuvelland. Het was ideaal wandelweer tot het begon te regenen. Gelukkig regende het niet lang en kwamen we weer droog aan bij het oude dorpscafé waar koffie/thee of bier goed smaakte. Een mooie, niet te zware wandeling in een, ook historisch, interessant gebied. 

OVERIGE TERUGBLIKKEN