voor zingeving,  spiritualiteit en ontmoeting, omdat leven meer is …

VERRASSENDE PARELTJES IN MAASTRICHT

Op deze dinsdagmiddag maken we een excursie naar Maastricht. Van het bijzondere stiltecentrum op begraafplaas Oostermaas, via de Groene Loper naar de Onze Lieve Vrouwe van Lourdeskerk.

We worden bij het stiltecentrum ontvangen door onze gastheer van deze middag, pastor Mattie Jeukens, pater franciscaan.
Het stiltecentrum is volledig opgebouwd uit sloophout van woningen uit het Wittevrouwenveld. Daarmee is een regelmatige zevenhoekige kapel opgetrokken. Architectonisch is deze vorm nauwelijks te realiseren maar uiteindelijk toch geslaagd. 

De keuze voor de zeven hoeken is geïnspireerd door de bijbel, het wordt beschouwd als heilig getal. Er wordt geschreven over 7 scheppingsdagen, 7 sacramenten, 7 deugden. Het getal 7 wordt er maar liefst 500 keer genoemd. Na deze bezichtiging en uitleg, wandelen we ongeveer een half uur over de Groene Loper, met de nodige uitleg door Mattie Jeukens, naar zijn parochiekerk: de OLV van Lourdeskerk. 

(Het is een goed begaanbare route, ook geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Maar men kan ook met de auto naar de kerk rijden waar een parkeerplaats is gereserveerd. Achteraf de auto's op halen kan via een looproute van 1 km).

Deze door Frits Peutz ontworpen klassieke kerk is gebaseerd op de vroegchristelijke basilica, waarvoor de basiliek Sant’Appolinaire te Classe bij Ravenna model stond en getuigt van een pretentieloze schoonheid. Hier zal pastor Jeukens stilstaan bij de betoverend mooie glas-in-lood ramen van Joep Nicolas en de kruiswegstaties van C. Alberdingkdie zijn vervaardigd in de ateliers van Cuypers in Roermond.

We sluiten de middag af met een lekker aangekleed kopje koffie of thee in de ontmoetingsruimte waar nog even kunnen napraten. Bovendien ontvangt iedere bezoeker  een mooi boekwerkje met duidelijke informatie over hetgeen we hebben gezien gelardeerd met prachtige foto’s: Hart voor de Wijk. U wilt er vast bij zijn op deze mooie en verrassend leerzame middag! Meld u zich dus vooral tijdig aan!

Laat u zich niet weerhouden door vervoersproblemen. Als u aangeeft dat u graag een lift heeft dan kunnen we meestal wel iets regelen! We zullen proberen desgewenst carpoolen te coördineren, u kunt uw wensen/mogelijkheden hieromtrent kenbaar maken op het aanmeldingsformulier.

DATUM

Dinsdagmiddag 23 april 2024

TIJD

14:00 - ca 16:30

STARTLOCATIE

Stilteruimte Begraafplaats Oostermaas, Pastoor Jacobsweg 1 Maastricht

GASTHEER

Pastor Mattie Jeukens

CONTACTPERSOON

Huib Joosten

DEELNEMERSBIJDRAGE

€10,00 inclusie een aangekleed kopje koffie of thee

AANMELDEN

liefst vóór 16 april 2023

U kunt zich voor deze excursie aanmelden door onderstaand formulier in te vullen. Wij zullen u ongeveer een week van tevoren aan uw aanmelding helpen herinneren.

Vergeet niet op VERZENDEN te klikken. Pas als het ingevulde formulier van uw beeldscherm verdwijnt hebben wij het ontvangen.

E-mailen
Bellen