voor spiritualiteit en zingeving ... omdat leven meer is …

SAMEN ETEN & SAMEN KIJKEN

Zes maal per jaar, in de donkere maanden, gaan we samen aan tafel om daarna met elkaar naar een mooie film te kijken. In maart is dat:

'LE JEUNE AHMED'

‘Le Jeune Ahmed’ raakt je op wonderlijke wijze. Ahmed is in de ban van een imam die ferme uitspraken doet over zuiverheid. De Belgische broers Dardenne voegen aan hun indrukwekkende reeks sociaal geëngageerde verhalen een film toe die je op wonderlijke wijze raakt. Je gaat van Ahmed houden én hij drijft je tot wanhoop. (TROUW)

Na het handenwassen haalt Ahmed een scheermesje over zijn kin en bovenlip. De donzige haartjes kan hij al voelen, maar zijn nog voor niemand te zien. In deze korte scène stellen de regisseurs Jean-Pierre en Luc Dardenne de leeftijd van hun hoofdpersonage nauwkeurig af. 

Ahmed scheert zich in afwachting van baardgroei, net zoals hij oordelen te berde brengt waarvoor zijn vermogen tot zelfstandig redeneren nog niet genoeg is ontwikkeld. Zijn overtuigingen – dat het onrein is om zijn lerares een hand te geven en dat zij door Arabisch te doceren aan de hand van niet-religieuze teksten de islam ondermijnt, worden hem aangereikt door een plaatselijke imam. Ahmed zet die rechtlijnige denkbeelden om in een angstwekkende daad. De camera observeert geduldig zonder een oordeel te vellen. Er wordt wel terloops gerefereerd aan de gezinssituatie – een bicultureel gezin waaruit de Arabische vader de benen heeft genomen – en aan het jihadisme van een oudere neef, maar wat de regisseurs echt over Ahmed willen vertellen, laten ze ons liever zien. 

Via de jeugdzorginstelling die zich over hem ontfermt, komt Ahmed op een boerderij terecht, wat de regisseurs de gelegenheid biedt om zijn zachte krullen, grote bruine ogen en fysieke onbeholpenheid in één kader te vangen met een paar kalveren die opvallend vergelijkbare trekken vertonen. De filmtitel vatte het eigenlijk al samen: wat Ahmed op dit moment in zijn leven bovenal definieert, is zijn jeugd.

Deze Belgische film uit 2019, die in Cannes werd bekroond met de prijs voor de beste regie duurt 84 minuten. Het overzicht van alle lunchfilms vindt u HIER

In dit verband is het ook interessant om te komen luisternen naar de lezing KENNIS MAKEN MET DE KORAN die pastoor Marc Heemels op 21 maart, aan de vooravond van Ramadan, komt geven. Na afloop van Ramadan, op 26 april, zal Elia Hasan Khadem ons komen vertellen wat de islam en de Koran voor hem persoonlijk betekenen, tijdens de lezing RAMADAN EN EID AL FITR (Suikerfeest).

Laat u zich niet weerhouden door vervoersproblemen. Als u aangeeft dat u graag een lift heeft dan kunnen we meestal wel iets regelen!

DATUM

Donderdagmiddag 16 maart 2023

TIJD

Lunch vanaf 12:45, film start ca. 13:30 uur. Eindtijd is afhankelijk van de lengte van de film

LOCATIE

Sint Jansheem, naast de Johannes de Doperkerk aan de Sint Janstraat in Eygelshoven

CONTACTPERSOON

Orma de Graaf

DEELNEMERSBIJDRAGE

Voor de lunch: € 5,00. Voor de film: VRIJE GAVE

AANMELDING

Liefst vóór 9 maart 2023

U kunt zich voor deze film aanmelden door onderstaand formulier in te vullen. Wij zullen u ongeveer een week van tevoren aan uw aanmelding helpen herinneren. 
Als wij bij de lunch rekening moeten houden met bepaalde dieetvoorschriften, kunt U dat noteren bij de Opmerkingen.

Vergeet U niet op VERZENDEN  te klikken. Pas als het ingevulde formulier van uw beeldscherm verdwijnt hebben wij het ontvangen.

 

E-mailen
Bellen